Organisatie

Groepen

Niet alle groepen beoefenen dezelfde technieken. Tekenen, aquarelleren, met acryl, olieverf of pastel werken, portrettekenen etc. zijn mogelijk binnen onze vereniging. Er zijn groepen, die zich tot één techniek beperken, maar ook groepen waarbinnen een variëteit aan technieken beoefend wordt (zie onderstaand schema).

Gezien de ruimte in ons atelier en de wens van onze artistieke docenten om aan elke aanwezige aandacht te kunnen schenken, is de maximale groepsgrootte 15 personen. Mocht u, om wat voor reden ook, van groep willen wisselen, dan kunt u daarover contact opnemen met onze ledenadministrateur.

De praktijk leert overigens, dat deze interne wisselingen in aantal beperkt blijven. Het samen schilderen betekent, naast het gezelligheidsaspect, ook elkaar tot artistieke prestaties stimuleren. Sommige groepen kennen dan ook een sterk "groepsgevoel".

Overzicht schildersgroepen

Dag

Van

Tot

Docenten

Opmerking

Maandag

9:30

12:00

Dré Saanen

Maandag

13:30

16:00

Marjo van Meer

Maandag

19:30

22:00

Dré Saanen

Dinsdag

9:30

12:00

Tessa van der Wey

Dinsdag

19:30

22:00

Woensdag

9:30

12:00

Aura op den Camp

Woensdag

13:30

16:00

José Jansen

Woensdag

19:30

22:00

Aura op den Camp

Donderdag

19:30

12:00

Paul Meeuws (coördinator)

Portretgroep

Donderdag

14:00

16:30

Marjo van Meer

Donderdag

19:30

22:00

Tessa van der Wey

Vrijdag

9:30

12:00

José Jansen

Vrijdag

13:30

16:00

Dré Saanen (coördinator)

Portretgroep

Activiteiten

Information card

Cursussen

De hieronder beschreven activiteiten kunnen in de toekomst alleen weer plaatsvinden wanneer zich nieuwe mensen hebben aangemeld voor een activiteitencommissie. Het bestuur probeert enkele malen per jaar een bijzondere cursus te organiseren. Dit als aanvulling op de wekelijkse bijeenkomst. Denk aan tekenen, portretschilderen, kleurenleer, compositie, perspectief en abstract schilderen. In de regel kunnen de kosten hiervoor laag worden gehouden.

Information card

Excursies

Jaarlijks organiseert de vereniging een kunstzinnig georiënteerde excursie. Een dergelijk uitstapje maakt deel uit van een breder activiteitenpakket. Overigens kan dit alleen maar weer gaan gebeuren wanneer zich nieuwe mensen hebben aangemeld voor de activiteitencommissie.

Information card

Exposities

Tweemaal per jaar wordt een tentoonstelling van het werk van onze leden georganiseerd. Dit is één van de subsidievoorwaarden van de Gemeente Eindhoven. We hebben meestal een grote en een kleine tentoonstelling. De kleine tentoonstelling omvat meestal het werk van één groep. Volledigheidshalve zij vermeld, dat de door de vereniging afgesloten verzekeringen, geen dekking bieden voor verlies van of schade aan de tentoongestelde kunstwerken.

Wie is wie: Bestuur

Information card

Ik ben Irma Rabelink, getrouwd met Ruud. Samen hebben we twee kinderen en twee schatten van kleinkinderen. Sinds 2022 ben ik voorzitter van het bestuur van deze mooie schildersvereniging. Zelf had ik nog nooit 'echt' geschilderd. Ik geniet nu op maandagavond van het samen schilderen in een groep, onder begeleiding van Dré.

Information card

Hallo ik ben Mies Berende,

Vrouw van Kees, en moeder van 2 kinderen, en oma van 4 kleinkinderen. Ik schilder al van af 2004 bij Potlood en Penseel, een vriendin vroeg of er ook zin had om de gaan schilderen en ik ben nog steeds. Ik schilder op de dinsdagavond samen met 3 mannen, en wij hebben het echt gezellig samen.

Information card

Hallo, Ik ben Truus van den Broek en secretaris van "met Potlood en Penseel" . Ik ben sinds 2018 lid van de vereniging. Ik schilder op maandagavond en dat is voor mij echt een uitje. Ik ben nogal een druk baasje, en dit is voor mij echt broodnodige ontspanning en ik heb er ontzettend veel plezier in. Ik ben getrouwd met Harry, een samengesteld gezin met 3 kinderen en 6 kleinkinderen in de leeftijd van 20 t/m 1 jaar. 2 meisjes en 4 jongens. En we hebben ook nog 2 honden, die mag ik natuurlijk niet vergeten.

Information card

Mijn naam is Jaap van Silfhout, Getrouwd, 2 grote zonen, 3 kleinkinderen. Ik ben de penningmeester van de vereniging. Ik schilder zelf niet, maar ben wel onder de indruk van het werk dat geleverd wordt.

Wie is wie: Docenten

Information card

Andréa (Dré) Saanen

Even wat korte informatie over onze Docente Dré:

Opleidingen:

 • M.M.S. Veldhoven en van der Put lyceum Havo
  gedaan.  
 • Sociale Academie (inrichtingswerk)  
 • Kunstacademie 8 jaar Arendonk waarvan 5 basis
  jaeren, 2 jaar specialisatie Portret / Model en 1 jaar beeldhouwen
 • Meridiaan therapie bij Instituut Blokdijk, 4
  jaar in totaa
 • Oude schildertechnieken in Den Bosch gestudeerd
 • 2 jaar opleiding “etsen” bij Maria Kapteijns in
  Waalre

Exposities van haar zijn te bewonderen geweest in Nederland, België, Frankrijk en Italië

Lesbegeleiding:

 • 3,5 jaar thuislessen in kleine groepen, tekenen
  en schilderen in haar eigen atelier “de Broedplaats” in Eindhoven, ook aan
  mensen die via de gemeente Eindhoven waren aangemeld om uit hun isolement te
  komen. 
 • Cursussen van 10 lessen aan kinderen bij Van
  Beek, allerlei technieken
 • 8 jaar werkzaam in Coudewater psychiatrie in
  Rosmalen 
 • 25 jaar artistiek begeleidster bij Potlood en
  Penseel waar zij in 2018 een portretgroep heeft opgezet op de vrijdagmiddag. 


Information card

Ik ben Aura - Docente op woensdagmorgen en - avond.

IK ben professioneel werkzaam als autonoom kunstenaar  en docent sinds 1989. Volgde de Kunstacademie in Maastricht op jonge leeftijd, was zoekende en aarzelend. Heb leren tassen ontworpen en gemaakt, heb sieraden ontworpen en gegoten, een halve mode-opleiding gevolgd. Daarna Sociale Academie - Cultureel Werk en daarin nog even werkzaam geweest. Dan naar Kunstacademie Arendonk, gezien de prettige lestijden ( intussen moeder geworden)  en de klassieke methodes precies wat ik zocht. Geen behoefte aan bemoeienis mbt ideeën en  persoonlijke vorming maar  behoefte aan technische - praktische vaardigheden. 

Grafische vaardigheden verworven via masterclasses van zeer bekwame kunstenaars via Grafische Ateliers Daglicht Eindhoven - De Raaf Breda - Grafisch Atelier Den Bosch. 

Als docente werkzaam geweest a/ Vrije Academie Deurne 15 jr. -   voor Talens Apeldoorn 15 jaar gewerkt .- voornamelijk workshops in div. Technieken - verder aan div. Middelbare Scholen omg. Eindhoven en Deurne. 

Exposities vanaf  de 80- er jaren tot nu toe in binnen- en buitenland.  Voor meer info:

Website: www.aura-opdencamp.nl en Instagram

Als docente  reik ik vaardigheden aan wanneer daar behoefte aan is. En stimuleer ik onderzoek naar eigen werk en vertrouwen in eigen kunnen. 

Ik vind het fijn om vaardigheden door te geven en gedachtengoed te kunnen delen. 

Aura Op den Camp - atelier 7 -  De Uilenburcht Hemond.

Information card

Mijn naam is Jose. Ik ben meer dan 25 jaar docent bij de vereniging Potlood en Penseel. Naast het begeleiden van groepen heb ik een zeer ruime ervaring als docent tekenen en schilderen.

Opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten Tilburg, de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten ‘s Hertogenbosch en de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven; disciplines tekenen, schilderen en grafiek.

Sinds 1982 werk ik als vrij beeldend kunstenaar en maak in opdracht portretten. Naast Potlood en Penseel ben ik docent bij een aantal andere kunstencentra in Eindhoven, Nuenen en Valkenswaard.

Mijn teken- en schildercursussen bestrijken een breed scala aan onderwerpen: van basisbeginselen tekenen en schilderen tot (naakt)model- en portrettekenen- schilderen.