Archief

2013

Expositie van de maandag- en woensdagmiddaggroep

Op woensdag 16 en donderdag 17 oktober 2013 exposeerden de leden van de maandag- en woensdagmiddaggroep van Marjo Hoevenaars in ons atelier.

Onder grote belangstelling werd de thema-expositie om 14.00 uur officieel geopend door Marjo met het voorlezen van de toespraak die Brenda van de Burgt zou houden, maar die helaas verstek moest laten gaan wegens gezondheidsredenen.

De expositie nam de toeschouwer mee in het vrij absurdistische verhaal over twee mannen die één vrouw en één kajak deelden. Iedere exposant had dingen uit het verhaal gehaald die het meeste aanspraken. Bij sommigen was het de kajak of de walvis of het gebeente. Bij anderen was het de vrouw, de driehoeksverhouding of juist een woord dat niet letterlijk in de tekst stond. Het proces naar het eindproduct was interessant om te zien. Dit proces is belangrijk voor de creativiteit en beeldende vorming. Dat bleek ook uit de unieke boekjes en dummy's die een aantal deelnemers hadden gemaakt en die uitgestald lagen op een leestafel midden in het atelier. Veel bezoekers bekeken deze gedurende de openstelling.

Ook was er ingespeeld op objecten die aanspoelen op een strand en daar waren kunstige sieraden van gemaakt. Zo bleek een ieder op zijn of haar wijze met het verhaal bezig te zijn geweest.

Marjo bond eigenhandig een boek in van alle A3 kunstwerkjes van de exposanten, met een mooi resultaat. Dank aan Marjo voor de begeleiding in dit proces.

De expositie werd in de twee dagen (4 dagdelen) dat het atelier open was druk bezocht. Er kwamen in totaal ca. 187 bezoekers over de drempel. Gezien de beperkte openstelling was dat een mooi aantal.

Rest mij nog een woord van waardering en dank uit te spreken naar de opbouwers, gastheren en gastvrouwen én de afbrekers!

Lous van Romond

Bezoek Gasometer Oberhausen

Na een kruistocht door de kleine straatjes in het Drents Dorp, kwam het goed uit om nog even langs de Lievendaal te rijden. Een van de deelnemers was verkeerd gereden op de snelweg en bereikte de parkeerplaats met enige vertraging. We vertrokken met 42 geïnteresseerde deelnemers richting Gasometer en kwamen gelukkig nog op tijd aan voor koffie en heerlijk gebak, voordat de rondleiding begon. Iedereen was onder de indruk van het gebouw en de technische uitleg over de zwevende vloer die de deksel was voor het afvalgas van de hoogovens en de cokesindustrie in het Ruhrgebied. Toen in 1986 deze aktiviteiten stopten is het aan de inwoners van Oberhausen te danken, dat deze Gasometer er nog staat en tegenwoordig voor allerlei manifestaties wordt gebruikt.

Nadat we langs de ontwerpen en foto's van de projekten van Christo waren geleid konden de het binnenste van de Big Air Package bezoeken. Dit was een heel speciale ervaring. Een totaal witte ruimte, met daarin een geweldige ballon die door lucht overeind werd gehouden. Het inspireerde een koor, dat aanwezig was, tot het spontaan zingen van een italiaanse volkslied. Het leverde hen een verdiend applaus op. Iedereen was verder vrij om de gasometer zelfs van bovenaf te gaan bekijken.

Om 13.00 uur vertrok de bus met een paar deelnemers naar het Schlossmuseum. Verschillende mensen namen de gelegenheid waar om langs het Herne kanaal naar het museum te lopen, alwaar de ontwerpen voor deze Big Air Package konden worden bekeken en eventueel de tentoonstelling over haar in het museum te bezoeken.

Dat was achteraf gezien nog een extraatje. Het haar en de betekenissen van haar door de eeuwen heen aan de hand van voorwerpen en afbeeldingen. Je kwam leuke en grappige dingen tegen, waaronder een hele Frisiersalon van geschept papier.

Om 16.00 uur reden we zeer voldaan weer huiswaarts. Een bijzondere ervaring rijker.

Marij Wijnands

« Terug naar het prikbord