Archief

2014

Excursie naar Wuppertal

Zaterdag 18 oktober reisden we met 47 deelnemers, leden van "Met Potlood en Penseel" samen met hun introducees, per bus richting Wuppertal. Het Von der Heydt Museum was het reisdoel waar momenteel een prachtige tentoonstelling van Camille Pissarro, vader van het Impressionisme, te bewonderen is.

Om stipt 08.00 uur vertrok de bus vanaf De Lievendaal richting Duitsland. Zonder noemenswaardig oponthoud bereikten we na ca. 2 uurtjes Wuppertal, dankzij onze chauffeur en met de hulp van Erika die alles fantastisch had voorbereid.

Na de vroege start werd het bij aankomst tijd voor een kop koffie "mit Kuchen" in Kaffee Grimm, juist om de hoek bij het museum.

Om 11.15 startten onze twee rondleidingen. Ondanks de grootte van de groep konden we onze gids goed volgen, omdat we allemaal een oortje kregen aangemeten en voorzien werden met een zender. Zo konden we de uitleg helder en duidelijk volgen.

Aan de hand van de ca. 70 schilderijen van Pissarro konden wij zijn levensloop en artistieke ontwikkeling volgen. Vanaf zijn eerste werken die nog in Zuid-Amerika ontstonden, tot aan zijn laatste schilderijen, die hij in Parijs en aan de kust van Normandië maakte.

Pissarro heroriënteerde zich steeds weer. Hij trad uit de schaduw van de School van Barbizon, begon een vruchtbare dialoog met Cézanne, hield zich in de jaren negentig van de 19e eeuw bezig met de ideeën van het pointillisme en schiep invloedrijke 'stadslandschappen' waarmee hij het moderne leven wist te verbeelden.

Naast werken van Pissarro waren er ook prachtige stukken te bewonderen van o.a. Gauguin, Manet, Monet, Courbet, van Gogh en andere kunstenaars uit diezelfde periode.

Na de rondleiding gingen de deelnemers onafhankelijk van elkaar op pad. Nog een keer door de tentoonstelling lopen, maar nu individueel. Of een lunch op een terrasje, een rit met de Schwebebahn (stammende uit 1901), naar het beeldenpark Waldfrieden waar beelden van Tony Cragg te bewonderen waren.

Jammer dat er niet meer uren in een dag zitten. Ik had het liefste alles gedaan, maar het beeldenpark moest ik helaas vergeten. Gelukkig zag ik eerder een expositie van beelden van Cragg, dat was toch een beetje een troost.

Om precies vijf uur reden we terug naar Eindhoven waar we even voor zevenen weer aankwamen.

Het was een fijne dag om op terug te kijken.

Lous van Romondt

Buitenschilderdag

Met goed weer zijn we om 10 uur samengekomen in het paviljoen van "Groendomein Wasven" in het stadsdeel Tongelre in Eindhoven. Onder het genot van koffie en een heerlijk stuk gebak - van eigen huis - hebben we wat vakantiebelevenissen uitgewisseld en zijn we ongeveer om 10.30 uur begonnen met het schilderen of tekenen. Voor diegene die het niet weten: het is daar een prachtige omgeving met vele objecten om op papier of doek te zetten.

Velen van ons hebben de expositie "Waterrijk" bezocht van Edith van Oosterwijk, docent van de dinsdagochtend groep. Deze expositie is te bezichtigen op de overloop van het hoofdgebouw en duurt nog tot 26 oktober. Om 15 uur zijn, onder het genot van een drankje, alle werken besproken door Marjo van Meer, docent donderdagmiddag groep. Als dank voor haar inzet voor de vereniging heeft Aty een presentje aangeboden. Bij deze wil ik het organisatiecomité bedanken voor de fijne dag die we gehad hebben.

Siep Schaafsma (deelnemer)

P.S.: Jos, hartelijk dank voor de gemaakte foto's.

The Big Draw

Op vrijdagmorgen hebben Edith en ik de collages opgehangen in het CKE. Er waren door de dinsdagmorgengroep 12 grote afbeeldingen gemaakt van de ongeveer 100 tekeningen die waren ingeleverd en toen alles hing, kwam Frits Achten kijken en was zeer onder de indruk van wat wij als vereniging met het onderwerp Doedels hadden gedaan.

In zijn openingswoord ging hij in op het belang van tekenen en hij hoopte dat wij dit niet als een eenmalig experiment zouden zien. Hij prees met name Edith voor haar inzet iedere keer als "Met Potlood en Penseel" gehoor gaf aan de oproep van het CKE om mee te werken aan projecten.

Er kwamen zo'n 15 leden van onze vereniging kijken en verschillenden hebben ook deelgenomen aan het tekenproject "De nieuwe skyline van Eindhoven", dat door Marijke van Overbeek en Frank Malcorps werd begeleid. Er was een wand met 3 grote borden buiten opgesteld en iedereen werd uitgenodigd om met lijnen en vlakken aan de gang te gaan. Zelfs voorbijgangers konden niet laten om ook hieraan deel te nemen. Het was een leuke middag.

Marij Wijnands

Als model bij de donderdagmorgengroep "Compassie"

Enige tijd geleden, ben ik model geweest bij de portrettekengroep "Compassie" op de donderdagmorgen. Ik heb toen min of meer beloofd, om een stukje ter reclame voor deze groep te schrijven om toch vooral mensen te bewegen om als model te komen zitten voor deze groep en dat hoeven niet persé leden van onze vereniging te zijn. Door omstandigheden liet dit even op zich wachten.

Welnu, op donderdagmorgen 2 mei was het dan zover, na lang talmen - ik zag steeds de oproep hangen op het prikbord in het atelier - had ik bij Frans Strik een afspraak gemaakt, om te komen modelzitten. Ik dacht bij mijzelf, "daar kan ik zelf ook wat bij opsteken" en deze groep heeft weer een model om op te oefenen.

Om 9.15 uur was ik ter plekke in het atelier van P&P en werd ik ontvangen met een bakje koffie, ondertussen richtten de schilders/tekenaars hun werkplekje in. Om 9.30 uur werd gestart. Ik kon plaats nemen in een stoel op een plateau, en mocht in een voor mijzelf gemakkelijke houding gaan zitten, waarvan ik dacht dat ik het enige tijd zou kunnen uithouden en mijn blik op een bepaald punt richten, zodat ik ook daadwerkelijk stil zou zitten.

Ik was natuurlijk erg benieuwd naar de voortgang, maar kon helaas niet bij alle cursisten op hun werk kijken omdat zij zich in een halve cirkel voor mij bevonden. Ze waren voor mijn gevoel net op dreef, was het al 11.00 uur en pauze. Nu kon ik hun werk bekijken en even de benen strekken. Ik vond het knap dat men mij in zo'n korte tijd al zo treffend op papier of canvas had wetne te zetten.

Er was ook een tekenaar bij, die juist de groep die ingespannen bezig was tekende. Om 11.15 uur mocht ik weer in de stoel plaats nemen en dezelfde houding aannemen voor het laatste gedeelte tot 12.00 uur. Ook deze tijd vloog voorbij en daarna mocht ik de eindwerkstukken, die natuurlijk nog niet af waren, bekijken. Ik moet zeggen dat er treffende gelijkenissen bij waren.

Conclusie: ik heb er zelf van geleerd en vond het leuk om te doen. Het was een leuke enthousiaste groep en ik kreeg er ook nog eens €20 voor. Mensen bedankt, ik vond het een leuke en leerzame ervaring!

De portretgroep zoekt nog steeds modellen dus mocht u na het lezen van dit verslag denken "dat is ook iets voor mij!" meldt u dan aan bij Compassie-portretgroep. Zie prikbord of rechtstreeks bij Frans Strik, telefoon: 040-2432633

Jos Toonen

Grote expositie

In het weekend van 29/30 maart werd onze overzichtstentoonstelling 2014 door zo'n 350 bezoekers bezocht (uitgerekend circa 29 personen per uur).

Dit keer hingen de werken per thema en werd er met looplijsten gewerkt. Zo ging de aandacht in eerste instantie uit naar het kunstwerk.

Ook dit jaar waren de werken van een goed niveau en kwamen diverse technieken ruimschoots aan bod. Abstract, landschap, portret in olie, acryl, aquarel, potlood, krijt en gemengde technieken.

De woensdag voorafgaande aan de expositie waren de werken in het atelier ingeleverd en op vrijdag was de opbouw. Dankzij helpende handen van diverse leden werden, onder leiding van Erika Merks, de werken in de diverse zalen opgehangen. Vrijdagmiddag werd de laatste hand gelegd aan nummering en schoonmaken van de werken die met glas hingen. Aan het einde van de middag was alles klaar en konden we met een gerust gevoel uitkijken naar de opening van zaterdag.

Naast leden, oud-leden, familie en bekenden waren ook nogal wat buitenstaanders geïnteresseerde bezoekers, die in de pers de aankondiging voor deze jaarlijks terugkerende expositie hadden gelezen. Onder het genot van een drankje en wat lekkers bleven velen nog wat napraten.

Terugkijkend was het een geslaagd weekend en kunnen we trots zijn op het vele mooie werk dat we aan de buitenwacht hebben kunnen tonen. Dank aan allen die hieraan hun bijdrage hebben geleverd!

Lous van Romond

« Terug naar het prikbord