Actueel

Prikbord

Zoek je een nieuwtje van vorig jaar? Bekijk deze dan hier.

Bruisweekend

Even een verslag over het afgelopen bruisweekend

Zaterdag was vrij rustig, zo nu en dan kwamen er vragen, en opmerkingen over de tentoonstelling, en er werden flyers meegenomen. Dre Saanen en ik zijn bezig geweest met tekenen en schilderen, daarom kwam een man, die ging zitten tekenen, maar die zei niets, vroeg niets, en ging vervolgens weer weg. ‘s Middag heeft Bert van Eert het overgenomen van Dre.

Zondag was gezellig, Marij Hessels en Marij Wijnands hebben continu zitten tekenen en schilderen, Irma is bezig geweest met kinderen die ook wilden tekenen. Aty kwam ook even kijken, al met al was het een geslaagd en gezellig weekend.

Wij zijn ook geïnterviewd door het Eindhovens Dagblad, en dit artikel is inmiddels online te lezen, en in de krant, CKE bruist van de muziek en dans, met name het stukje, schilderen is goed voor je brein, dit is een mooie reclame voor onze vereniging.

De expositie en de presentatie blijft en is nog te zien tot vrijdag 2 uur, u kunt vrij binnenlopen, de expositie bevindt achteraan rechts in de hoek bij de bar.

Adres: Pastoor Peterstraat 180, 5612 LW Eindhoven

Mies Berende

Expositie Academie Arendonk

We hebben een mooie tip gekregen die wij graag met jullie willen delen. Een expositie van de Academie Arendonk in België

Lezing moderne kunst

Recent hebben we een viertal lezingen bijgewoond in ons atelier met als thema moderne kunst. Het eerste videobeeld was het schilderij van Piet Mondriaan met muziek van “boogie woogie”. Dit schilderij is door de Nederlands regering aangekocht als staatsbezit.

De overgang van klassieke naar moderne kunst vond plaats begin 19e eeuw.

De verandering hield in het abstract uitbeelden en weglaten van verfijnde beelden zoals je vroeger zag met Griekse en Romeinse veelal Bijbelse taferelen.

Monet was een voorbeeld waarbij het pointillisme (?) opkwam. Men schildert met horizontale en verticale lijnen. Het schilderen ging samen met bepaalde ideeën zoals terug naar de natuur en zingeving gebaseerd op spiritualiteit. Ook de tijdgeest heeft een rol gespeeld waarbij men moet denken aan het interbellum en de 2 wereldoorlogen.

Ook onder de daarna voortgekomen stromingen zoals Cobragroep, Bauhuisgroep etc. waarbij deze beoefenaars van de schilderkunst vriendengroepen vormen die soms weer uitmonden in afscheiding en vorming van nieuwe schildergroepen. Hierbij moet men voorstellen dat deze veranderende groepen grote uitwerking hadden op internationaal niveau. Daarbij hadden deze tevens uitwerking op andere vlakken zoals de muziek, kleding en architectuur. De sterke behoefte aan verandering was vaak ook een vorm van verzet omdat men een betere wereld wenste na de lange tijd van armoede en uitzichtloosheid. Een saillant gegeven is dat bij de veranderingen naar moderne kunst deze tot stand zijn gekomen door de mannenwereld van schilders. Echter de eerste verandering kwam 9 jaar daarvoor bij een vrouwelijke schilder, nl Hellen Klint. Zij werd pas bekend en gezien vele jaren na haar dood.

De laatste lezing was geheel gewijd aan Grayson Perry, een hedendaagse multi-getalenteerde Britse kunstenaar. Een man die zich cisgender voelt en zich vaak uitdost in extravagante, beeldige vrouwenkleding waarbij humor en choquerende effecten zijn doel zijn. Maar eigenlijk draagt hij vele boodschappen uit. Enerzijds de klassenverschillen tussen hoog en laag. Die zijn eigenlijk niet groot, want mensen zijn allemaal kuddedieren, wij allen zijn continue consumenten door keuzes te maken in merken waarbij we ons denken te onderscheiden. Maar eigenlijk heeft deze lezing me geleerd om goed te kijken naar moderne kunst en de vertaling en de boodschap van de kunstenaars naar ons toe te ontdekken. Moderne kunst is een continue golf van verandering, waarbij de tijdgeest van dat moment een rol speelt.

De lezingen werden verzorgd door Ingrid Gaasterland. Zij is een boeiende inleider die de toehoorders steeds weet te boeien. Ze bereidt zich goed voor en is goed ingevoerd in de materie en betrekt de aanwezigen bij haar verhaal. Ook discussie over de inhoud van de presentatie is steeds mogelijk.

Excursie naar de Verbeke Foundation, België

EXCURSIE NAAR VERBEKE FOUNDATION IN  KEMZEKE-BELGIE OP ZATERDAG 28 SEPTEMBER. 

Op die dag gaan we naar de Verbeke Foundation gelegen voorbij  Antwerpen, opgericht door kunstverzamelaars
Geert en Carla Verbekelens waar ons een indrukwekkende verzameling hedendaagse en moderne kunstwerken wacht . Met 12 hectare natuurgebied en 20.000 vierkante
meter overdekte ruimten is de Foundation een van de grootste particuliere initiatieven van Europa.

We zien een uitzonderlijke collectie van 6000 collages en
assemblages , moderne en hedendaagse kunst, wat de kern vormt van de verzameling. De Verbeke Foundation streeft ernaar een plek te zijn waar cultuur,
natuur, en ecologie zich nauw met elkaar verweven. Sinds de opening van de Verbeke foundation in 2007 werd de collectie voortdurend uitgebreid met hedendaagse kunstwerken.

Wij vertrekken op zaterdag 28 september om 9.30 uur met de
bus van Van Gerwen Munckhof   vanuit Gemeenschapshuis de Lievendaal. De afstand  naar Kemzeke bedraagt 120 km. We
komen daar rond 11 uur aan, ook het openingstijdstip van de Foundation. Na aankomst gaan we eerst naar het restaurant voor koffie/thee met “iets daarbij”, aangeboden door het bestuur van Potlood & Penseel. Het restaurant is ruim van opzet en heeft ook genoeg zitplaatsen, tevens is er een overkapt buitenterras.

Daarna kan ieder op zijn gemak rondwandelen, zowel in de
verschillende binnenruimten als in ruime natuur daarom heen. De lunch kun je op eigen kosten in het restaurant gebruiken, maar het is niet toegestaan een meegebracht  lunchpakket in het restaurant op te eten. Zeker bij goed weer is er buiten alle gelegenheid  om een lunchpakket in het ruime omliggende
natuurgebied te nuttigen. Het restaurant heeft een beperkte kaart, maar uit onze eigen opgedane ervaring is datgene wat geserveerd wordt goed te noemen.

De eigen bijdrage, inclusief de entreekosten is € 32,50 .
Dit is inclusief de fooi voor de chauffeur.  Let wel in België is geen Museumkaart en of vriendenloterij kaart  geldig! 

Overigens hierbij nog te vermelden dat ook voor  glutenvrij en lactosevrij gebak kan worden gezorgd, mits dit bij de inschrijving ook duidelijk vooraf wordt aangegeven.

Introducees zijn welkom, wie het eerst komt wie het eerst
maalt!!!!

Heb je belangstelling om mee te gaan? Meld je dan vóór 31
mei aan via de lijst op het publicatiebord in ons Atelier, of via de e-mail:
info@potloodenpenseel, en maak het bedrag van € 32.50 tegelijkertijd over op rekeningnummer INGB 0005 2488 54
t.n.v. Met Potlood en Penseel met vermelding: Excursie.

De inschrijving is definitief op het moment dat de
etaling ontvangen is.

Rond 16.00 uur gaan we dan weer langzaam verzamelen om stipt 16.30 uur weer te vertrekken naar Gemeenschapshuis de Lievendaal.

Workshop baklijst maken

Elk mooi schilderij dat door onze leden gemaakt wordt, verdiend een mooie lijst. En wat is er mooier bij een zelfgemaakt schilderij dan een zelfgemaakte lijst. Dat maakt het werk echt helemaal af. Dus organiseerd onze activiteitencommissie een workshop "baklijsten maken".

Deze workshop is gepland op: Zaterdag 11 mei 10.30-12.30 uur en wordt gegeven In het atelier van "met Potlood en Penseel" in de Lievendaal. KOSTEN; € 12.- p.p.

Aanmelden kan per e-mail via: info@potloodenpenseel.nl of de intekenlijst in het atelier. Aanmelding is definitief als de kosten betaald zijn. Deze kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer: NL34 INGB 0005 2488 54 t.n.v.: Met Potlood en Penseel


Jaarlijkse tentoonstelling 27 en 28 januari

In het weekend van 27 en 28 januari organiseerde “met Potlood en Penseel” de jaarlijkse tentoonstelling. Tijdens dit weekend zijn de werken van onze leden tentoongesteld. Maanden van te voren is onze
activiteitencommissie hier al druk mee. Welke werken worden tentoongesteld, van wie is welk schilderij, hoe heet het schilderij, al deze gegevens worden verzameld en op kleine kaartjes geschreven zodat de naast de werken kunnen komen hangen.

Vrijwilligers moeten gezocht worden, gastvrouwen die bezoekers te woord staan, flyers gemaakt en verspreidt, maar ook: wie opent de tentoonstelling? Ook zijn er mensen nodig die de schotten willen plaatsen,  het is elk jaar een enorme klus. Maar vergeet ook de versnaperingen niet, de koffie en thee ook deze moeten ingekocht worden zodat elke gast een lekker koekje bij de koffie of thee heeft.  Als het weekend daar is  wordt er al op vrijdag begonnen met het klaarzetten van de schotten, de ruimtes ingericht, de kunstwerken klaargezet per groep en voorzien van “naamkaartjes”.

Op zaterdag morgen werden uiteindelijk de laatste schotten geplaatst en konden de schilderijen opgehangen worden, zodat deze het mooist tot hun recht komen. Het logboek wordt op de meest gunstige plek neergelegd en om 14.00 kan dan de tentoonstelling officieel geopend worden. Ook dit jaar was Coen van Ham present en hij constateerde dat de kwaliteit van de getoonde werken, dit jaar nog hoger was dan vorig jaar. Op zaterdag hadden wij 147 geregistreerde bezoekers en zondag waren dit er 144. We mogen als vereniging trots zijn op wat we hebben georganiseerd, uiteraard met dank aan de vrijwilligers en onze fantastische activiteitencommissie.

Wil je de foto’s bekijken? Klik dan hier.. 

Oproep Algemene Ledenvergadering 30 januari 2024

Het bestuur van "met Potlood en Penseel" wil graag alle leden attent maken op de aankomende Algemene Ledenvergadering. Deze zal gehouden worden op dinsdag 30 Januari 2024, om 19.30 in de Lievendaal. Welk lokaal is op dit moment nog niet bekend, maar zal zo spoedig mogelijk worden gecommuniceerd.

Grote expositie 27 en 28 januari 2024

Op 27 en 28 januari organiseert "met Potlood & Penseel" hun jaarlijkse expositie. De artistieke kwaliteiten van onze leden zijn bijzonder hoog en het beloofd een prachtige expositie te worden. De start is op zaterdag 27 januari om 14.00 en duurt tot 17.00 uur. Op zondag 28 januari zijn de werken te bewonderen van 11.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom!

Archief

Nieuwtje van vorige jaren

Jaarlijkse tentoonstelling

Potlood & Penseel organiseert jaarlijks een tentoonstelling. Sinds 2020 zijn de werken ook terug te vinden op de website. Klik op één van onderstaande jaartalknoppen om de tentoongestelde werken te bekijken!

20242023202220212020

Het blad "De Puntenslijper"

Het blad "De Puntenslijper" wordt sinds 2019 niet meer uitgegeven, dit omdat alle informatievoorziening tegenwoordig via deze website en/of e-mail verloopt.

Edities uit vorige jaren die nog beschikbaar zijn staan hieronder vermeld. Klik op een editie om die in PDF formaat te zien.

2018-052017-122017-052016-122015-122015-052014-122014-052013-122012-09