Archief

2015

Terugblik Jubileum Expositie

Van 27 t.m. 29 december 2015 werd in De Lievendaal vanwege het 35 jarig bestaan van "Met Potlood en Penseel" en "Beoefenaars Keramische Technieken" (B.K.T.) een zeer geslaagde Jubileum Expositie gehouden met als thema "samen vieren, samen exposeren"

Beide verenigingen vinden hun oorsprong in het Philips-de Jong Ontspanningsfonds, maar kregen in 1980 een zelfstandig vervolg buiten Philips.

Gezien deze achtergrond ontstond het idee om het jubileum te vieren met een gezamenlijke Jubileum Expositie. Na een maandenlange voorbereiding in een perfect vorm gegeven samenwerking kon op zondag 27 december in een voor deze gelegenheid groot aantal beschikbare zalen van de Lievendaal de uitkomst van de niet geringe creatieve inspanningen van de kunstenaars van beide verenigingen worden bewonderd.

Het openingswoord van Frits Achten (CKE) resulteerde in een treffend en aansprekend betoog dat de vele aanwezigen zichtbaar bleef boeien. De opening werd muzikaal sfeervol omlijst door het Symphony Orkest Eindhoven.

Alle kunstobjecten werden bewust in alle zalen dooreen geëxposeerd. Hierdoor ontstond ook voor de vele bezoekers een prachtige wisselwerking tussen de verschillende kunstuitingen. Dit effect werd nog vergroot doordat wij voor deze Jubileum Expositie extra veel ruimte beschikbaar hadden. Dit alles mogelijk gemaakt door de bijzonder welwillende en gewaardeerde medewerking van de leiding van De Lievendaal.

Om ook de bezoekers een goed beeld te geven van de inspanningen van de kunstenaars in hun ateliers werd in een van de zalen ook doorlopend een verfilmde sfeerimpressie getoond. De beelden gaven een goed inzicht in de te leveren inspanningen die schilders en keramisten op weg naar de vervolmaking van hun kunstwerken.

Daarnaast besteedde Studio 040 middels beelden en een interview ook gericht aandacht aan de Jubileum Expositie. Ook deze beelden zijn via YouTube (Kunstexpositie Studio040.nl) alsnog te zien.

Deze uitingen in de media moeten welhaast leiden tot een veel grotere naamsbekendheid mogelijk ook resulterend in de aanwas van weer nieuwe leden!

Duidelijk kon worden vastgesteld dat onze vereniging ook maatschappelijk actief is, en meer stadgenoten wil betrekken bij onze activiteiten.

Op de expositie was ook een selectie van het werk te zien dat tijdens het jaarlijkse schilderproject met leden van P&P werd vervaardigd door cliënten van Lunetzorg.

De Woensdagavond Groep o.l.v. Gertje Roosen presenteerde de aanwezigen een 3-tal panelen met daarin opgenomen een 24-tal schilderijen van 12 kunstenaars die ieder vanuit hun eigen onderwerp en stijl door een bijzondere wijze van presentatie hun artistieke verbondenheid lieten blijken. De bedoeling is dat deze panelen het komende jaar bij toerbeurt in een aantal maatschappelijke instellingen worden geëxposeerd, waardoor bewoners en bezoekers kennis kunnen maken met onze kunstwerken. Tevens kan dan daarmee dan ook duidelijk worden gemaakt dat P&P bij een divers aantal groeperingen in de maatschappij betrokken is.

Bert van Eert

Excursie naar Luik (2015)

Op zaterdag 17 oktober vertrokken we met de bus richting Luik voor onze jaarlijkse excursie. Omdat wij dit jaar vieren dat onze vereniging 35 jaar bestaat was er een extra feestelijk tintje aan deze dag gegeven. In Thorn, het witte stadje in Limburg, was onze eerste stop waar we op koffie met een lekkere punt vlaai werden onthaald.

Vervolgens reden we door naar Luik waar gestopt werd bij het station Luik-Guillemins, een schitterend bouwwerk van de beroemde architect Santiago Calatrava, waar twee gidsen ons een geweldige interessante rondleiding gaven. Na elf jaar bouwen werd dit adembenemende station in september 2009 geopend. De vorm van het gebouw leidt tot verschillende speculaties. Calatrava zelf legt een link naar zijn schilderijen van vrouwelijk naakt. De nadruk legt de architect op het ontbreken van gevels aan de zijkanten. Onder de gigantische luifel ontvouwt zich een fraai beeld van het stadscentrum dat nog steeds in ontwikkeling is. Vanaf de snelweg is er een afslag naar het station die, via een eveneens door Calatrava ontworpen brug, naar de achterzijde van het station leidt. Hier is ook een parkeergarage gesitueerd voor 800 auto's.

Bij de parkeergarage is sprake van een knap staaltje ingenieurskunst, want deze is bij de heuvel ingegraven. De extra druk wordt via talrijke kolommen opgevangen. Ook de kap van het station is een technisch hoogstandje. De vrije overspanning is 190 meter lang en wordt opgevangen door kolommen als die onder de platforms aan weerszijden van de perrons. De kap strekt zich verder uit over de perrons buiten de centrale hal, waardoor de treinreizigers beschut zijn tegen de grillen van het weer. In totaal is de overkapping 140 meter lang en 160 meter breed.

De totale bouwsom bedroeg € 312 miljoen terwijl het totale kostenplaatje maar liefst € 445 miljoen bedroeg. Dit o.a. door de aanpak van de spoorinfrastructuur om Luik-Guillemins geschikt te maken als HSL-station. Bouwmaterialen die werden gebruikt zijn wit beton, staal, glas en voor de vloeren Belgisch natuursteen.

De volgende bestemming was het Musée des beaux-arts de Liège, kortweg het BAL genoemd. Hoewel het niet een groot museum was verraste toch het aantal werken dat er hing, meer dan verwacht en ook zeer divers. Op de benedenverdieping hing werk van de Belgische schilder Luis Salazar, geboren in San Sebastian (1956), die woont en werkt in Luik. De meningen waren verdeeld over zijn werk, grote kleurrijke doeken maar zo op het oog allemaal een beetje van hetzelfde.

Eind van de middag werden we naar Soerendonk gereden waar we een smakelijke maaltijd genoten. Een gezellige afsluiting van een interessante dag! Dank aan Paul Meeuws en Erika Merks voor de uitstekende organisatie en aan Marij die voor de bus zorgde.

Lous van Romondt

Senioren dag en Big Draw

Het was een drukke dag. 's Morgens hebben we meegewerkt aan de Senioren dag in De Lievendaal, natuurlijk ook om promotie te maken voor onze vereniging. Leo en Jos hadden een paar mooie stilleven-opstellingen gemaakt. We waren met 6 leden om te schilderen en belangstellenden te vertellen over onze vereniging. De Lievendaal trakteerde op koffie met lekkere aardbeientaartjes.

De hele ochtend hebben we een drukke aanloop gehad en zelfs iemand die ook met penseel en verf aan de gang ging.

's Middags waren we met zo'n 8 leden die in het kader van The Big Draw hebben meegewerkt aan het opvrolijken van de centrale hal van de Wilgenhof. Frits Achten van het CKE had gezorgd voor grote vellen beschilderd transparant papier en grote emmers met behangplak. Het was een leuke, plakkerige, maar veel voldoening gevende activiteit. Voor het resultaat zie de foto's. Al met al een leuke zaterdag.

Marij

Tekencursus woensdagmorgen groep

Onlangs is de cursus tekenen van start gegaan onder artistieke begeleiding van Peter van Wageningen met 10 cursisten. Na een uitleg over wat we konden verwachten van deze cursus, zijn we al vrij snel aan een opdracht begonnen, door namen op een vel papier te schrijven (met Siberisch krijt) zonder daarbij op het papier te kijken en in verscheidene technieken. Dit was toch moeilijker dan je zou denken. De daarop volgende lessen hebben we verscheidene lessen besteed aan het werken met o.i. inkt, waaronder het werken van licht naar donker en omgekeerd d.m.v. het verdunnen alsook het toevoegen van inkt aan water.

Hierna een les over verdwijnpunten, door lijnen op een vel papier te zetten zonder dat de lijnen zich in het vel kruisen. De daarop volgende les moesten we een vlak open houden in dit geheel van lijnen en een mozaíek maken van de in een eerdere les gemaakte licht donker werken. Na nog een leuke les met o.i. inkt, bellenblaas, een schaar of een theelepeltje hebben we de daarop volgende lessen ons tot nu toe bezig gehouden met "perspectief". Zo kregen we bijvoorbeeld in twee groepen (mannen tegen vrouwen) een touw van 10 meter en moesten we buiten een cirkel en een rechthoek maken en rechthoek valt wel mee, gewoon door vieren delen en neerleggen... klaar. Voor een cirkel daarentegen moest je je oude school wiskunde lessen weer ophalen, met pi (p) en 3.14 enz. voor de omtrek van een cirkel en dan zonder meetlat neerleggen.

De volgende opdracht was om van het touw een vierkant in kikker- en helikopterperspectief te leggen, pfff....! Eenmaal binnen hetzelfde, maar nu van een cirkel. Momenteel zijn we bezig met het tekenen van een gebouw met spits dak en een persoon op de voorgrond, met daarachter verticale palen in perspectief, met verdwijnpunten op ooghoogte etc. Denk daarbij aan anamorfose en trompe-l'oeil (o.a straat tekeningen) en Bernini's Vatikaanplein. Kortom, tot nu toe hebben we er al veel van opgestoken en we kijken uit naar de volgende les !

Anna en Jos Toonen

Buitenschilderdag

Volgens de weersverwachting zou het weer redelijk zijn; pas ver in de middag werden de eerste regeldruppels verwacht. Dus dat zat wel goed.

Om 10 uur verzamelden we ons bij "De Opwettense Molen" in Nuenen, een prachtig buitengebied met veel mogelijkheden. We begonnen met koffie/thee met gebak. Daarna ging iedereen een plekje zoeken. Sommige gingen echt de vrije natuur in, anderen bleven in de buurt van de molen en probeerden Vincent van Gogh te evenaren.

Na een gezellige, gemeenschappelijke lunch werd nog een uurtje geschilderd en net voor de eerste druppels vielen verzamelden we ons weer in het restaurant voor de nabeschouwing.

Dré Saanen van de Maandagmorgengroep wist op haar geheel eigen wijze ieder schilder- en tekenstuk te doorgronden en van kanttekeningen te voorzien.

Marij, onze voorzitter had 2 van haar kleinkinderen meegebracht. Deze 2, Tim en Ilse lieten zien dat het talent in de familie is doorgegeven. Zij maakten verdienstelijke werken.

Jammer dat slechts een tiental leden gekomen waren om op deze dag mee te komen schilderen. Gelukkig kwamen nog wel een paar andere leden een kijkje nemen. Lous van Romondt maakte de foto's.

Al met al een geslaagde dag.

Aty Diemer

NB. Exacte datum niet bekend; ergens in september.

Expositie "Voor het Poëtisch oog"

De maandagochtendgroep, onder artistieke begeleiding van Dré Saanen, heeft een expositie gehouden, van 1 mei t/m 3 mei, in Groendomein 'het Wasven'.

De opening vond plaats vrijdagmiddag 1 mei om 14.00 uur. Het openingswoord is gehouden door de docent Drée Saanen. Zij sprak haar bewondering uit voor het enthousiasme van alle leden die hebben meegewerkt om deze expositie te doen slagen. Een woord van dank ging uit naar het bestuur van het Groendome in het Wasven die het mogelijk heeft gemaakt om dit weekend op de zolderkamer van de boerderij te mogen exposeren.

Niet alleen de schilderijen waren een lust voor het (poëtische) oog, ook de bijpassende rijmen waren leuk om te lezen. Naast de schilderijen waren er ook nog werkstukjes te zien van leden die een workshop hebben gevolgd om met glas en lood te werken. In de vitrinekast lagen beschilderde stenen met elk een bepaalde uitstraling, van vis tot abstract. Gezien de reacties, genoteerd in het gastenboek, mogen wij met trots terugzien naar deze expositie.

Siep Schaafsma

« Terug naar het prikbord