Archief

2019

Workshop t.b.v. creatieve ontwikkeling op het gebied van creativiteit

Van Marjolein van der Stoep kreeg onze vereniging het aanbod om voor onze leden, die meer willen met hun kunst en meer creatief zelfvertrouwen willen ontwikkelen, een gratis workshop te geven op dit gebied. Geen coaching op technisch vlak, maar op de vraag “hoe ga ik van gewoon leuk werk naar bijzondere kunst?”

Marjolein heeft de afgelopen twintig jaar onderzocht hoe het maken van kunst “werkt” en heeft ontdekt hoe je creatief zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Inmiddels heeft ze de kunstacademieonline opgericht en wil door het geven van workshops meer naamsbekendheid krijgen voor haar kunstacademie.

Bij een aantal van 15 aanmeldingen is de workshop gratis.

Graag willen we belangstellende leden in de gelegenheid stellen om hiervan gebruik te maken en er zal een intekenlijst worden opgehangen in het atelier. Bij grotere belangstelling zullen er hopelijk meer middagen worden gepland.

Deze workshop zal 1 à 1,5 uur beslaan en in deze tijd geeft zij inzicht in de oorzaken van creatieve onzekerheid én in de oplossingen, afgewisseld met korte oefeningen.

Voor meer informatie kun je op haar website kijken: kunstacademie-online.nl.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Marij Wijnands

Jaarrooster 2020 beschikbaar

In de laatste bestuursvergadering van 2019 heeft het bestuur heeft het jaarrooster van 2020 definitief opgesteld. Deze is vanaf heden bovenaan deze pagina te vinden.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Jan Maas (ledenadministratie)

Verslag en foto's overzichtstentoonstelling op 2 & 3 november 2019

Vele handen maken licht werk en dat was ook dit keer het geval bij het inrichten van de expositie. Iedereen wist de volgorde waarin gewerkt werd en zo kon al gauw de atelierruimte worden ingericht met schotten. Ondertussen waren anderen bezig met het verplaatsen van de schilderijen en de palen en schotten voor de Welschapszaal naar de spiegelzaal en om 16.00 uur was alles op zijn plek en waren ze in het atelier ook al een heel eind met het ophangen. Het ging zo vlot dat het niet nodig was om 's avonds door te gaan.

De volgende ochtend begon vroeg om 8.00 uur en verliep voorspoedig. Toen alles op zijn plaats stond kwamen de eerste vertegenwoordigers van de groepen om te assisteren bij het ophangen van de groepswerken. Ruim voor de opening zag alles er pico bello uit!

Al vroeg kwamen de eerste bezoekers en rond 14.00 uur was het al gezellig druk. Na het openingswoord van de voorzitter, die met name haar dank uitsprak naar de begeleiders, kon iedereen van de uitgestalde werken genieten. Er was veel waardering van de bezoekers over de kwaliteit van de werken en de manier waarop alles was ingericht. Dank aan alle harde werkers daarvoor!

In het gastenboek hebben we 277 handtekeningen geteld, maar we weten dat er ook nogal wat mensen waren die niet getekend hebben. Ook bij de leden leeft misschien de veronderstelling dat zij geen handtekening hoeven te zetten. Daarom ligt het rode boek nog een tijdje in het atelier, zodat iedereen die dat vergeten is het alsnog kan doen.

Al met al was dit weer een hoogtepunt in ons verenigingsjaar!

Het Bestuur

Verslag en foto's van de Zodiac tentoonstelling van 18 & 19 mei

Met grote vertraging is dit verslag alsnog geplaatst

Zaterdag 18 en zondag 19 mei was onze expositie van de maandagavond en woensdagmorgen groep. Marij Wijnands was zo vriendelijk om het openingswoord te doen. Daaruit bleek dat ze zich goed had voorbereid, ze wist veel te vertellen over ZODIAC zoals de verschillende horoscopen en het sterrenstelsel. Mede dankzij Wikipedia. Dankjewel daarvoor Marij!

Dit was ook allemaal terug te zien in de werken die er hingen. De deelnamers hebben allemaal hun eigen visie op ZODIAC op het doek gezet. Hierdoor was het een gevarieerd geheel wat het bezichtigen zeker de moeite waard maakte.

Gelukkig waren er tussen de 25 en de 30 mensen aanwezig bij de officiële opening. Tijdens de twee dagen was er wel een constant komen en gaan van bezoekers, maar helaas niet heel erg druk bezocht. Jammer dat er niet meer leden zijn komen kijken. Misschien nog meer reclame maken de volgende keer.

Toch blijft er voor ons, cursisten, een goed gevoel achter na de expositie: mooi werk gemaakt mensen! Als laatste nog even hartelijk dank aan iedereen die meegeholpen heeft dit tot stand te brengen. Vooral aan Francien de Raad, onze inspirator.

Op naar de volgende expositie,

Marja de Graaf.

Nieuwe selectie van exposities in Nederlandse musea

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn toegevoegd op de Museum-pagina terwijl op die pagina de reeds afgelopen exposities weer zijn verwijderd.

Verslag binnenschilderdag bij van Abbe op 6 oktober

Ivm familieomstandigheden v/d webmaster kon dit artikel niet eerder geplaatst worden.

Om 11.00 uur was iedereen, op een paar zieken na, verzameld voor het van Abbe Museum. Het regende lichtjes, dus vlug naar binnen en na aanwijzingen van Gertje Roosen een plaats of schilderij uitzoeken waardoor je geïnspireerd werd om zelf te gaan tekenen. Het thema was L’Art Brut, of outsider-art, een begrip dat door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet in Frankrijk is geïntroduceerd. Gertje zei: “Laat alles los wat je weet of geleerd hebt en probeer zo onbevangen mogelijk op papier te krijgen wat je inspireert”.

Door het museum lopend kom je voldoende inspiratie tegen en iedereen heeft die dag wel een plek gevonden. We werkten met droge materialen aangezien het van Abbe verf niet zo ziet zitten. Om half vier zijn we bij elkaar gekomen om te zien wat dit thema heeft opgeleverd en naar elkaars werken te kijken. Op de grote overzichtstentoonstelling het eerste weekend van november zullen de resultaten te zien zijn.

Het is de derde keer dat Gertje deze binnenschilderdag heeft georganiseerd en alle deelnemers zijn nog steeds enthousiast, dus dit wordt een vaste jaarlijkse activiteit!

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Marij Wijnands

Jaarlijkse Grote Expositie: 2 & 3 november (en officiële poster)

Op zaterdag 2 en zondag 3 november 2019 vindt onze grote expositie plaats in De Lievendaal. De opening is op zaterdag 2 november om 14.00 uur. Op beide dagen zijn alle tentoongestelde werken te bezichtigen. De openingstijden zijn:

zaterdag 2 november: 14.00 - 17.00 uur

zondag 3 november: 11.00 - 17.00 uur

Namens de tentoonstellingscommisssie,

Marij Wijnands.

Ledenvergadering op 28 januari 2020 om 13.30 uur

Aanstaande 28 januari om 13.30 zal de ledevergadering worden gehouden in de Lievendaal. Zoals gebruikelijk moedigen we ieder lid van P&P te komen.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Jan Maas (ledenadministratie)

Binnenschilderdag in het van Abbe op 6 oktober 2019

Op 16 juli kondigden we al een informatiemiddag aan voor onze nieuwe binnenschilderdag. In dit artikel gaan we in op die binnenschilderdag en ook op de informatiemiddag.

Gegevens over de binnenschilderdag:

wanneer: zondag 6 oktober 2019 van 11.00 tot 15.30 uur

waar: in het van Abbemuseum

wie: alle leden van P&P mogen meedoen.

Het thema van de binnenschilderdag dit jaar is spannend, speels en subtiel. Maar,... we houden het nog even geheim. Denk niet dat het te moeilijk is, of dat je er speciale kennis of teken- of schilderervaring voor nodig hebt want bij dit thema is dat nou net helemaal niet nodig. Iedereen kan en zal er een prachtig werk maken!

De kosten van de binnenschilderdag bedragen €7,50, graag van te voren betalen. De toegang tot het van Abbemuseum betaal je zelf maar de houders van de volgende kaarten hebben gratis entree:

- Museumkaart (voorheen 'Museumjaarkaart'),

- Vereniging Rembrandt,

- Bank Giro Loterij Vip kaart

- Stadspashouders Gemeente Eindhoven

- Leden CIMAM/ICOM.

Tussentijds kan er geluncht worden in het van Abbe restaurant. De lunch is naar eigen keuze, is niet verplicht en valt onder eigen kosten. Als je mee wilt lunchen zet dat dan even bij de inschrijving dan reserveer ik de plaatsen.

Inschrijven kun je doen via de poster die in de eerste week van september in onze zaal in de Lievendaal komt te hangen of via een e-mail aan mij (voor e-mail adres zie hieronder).

DOE MEE, KOM OP! PAK DEZE KANS OM TE WERKEN IN EEN MUSEUM EN MAAK ER MET ONS EEN LEUKE DAG VAN.

Infomiddag:

Om 13.30 uur op dinsdag 17 september leg ik op een infomiddag het thema uit aan de hand van een PowerPoint/beamer presentatie. Introducées zijn welkom!

Kan je niet naar de infomiddag komen maar wilt je wel deelnemenu aan de binnenschilderdag? Geen nood, stuur mij een e-mail hierover en ik stuur je een lesbrief met de benodigde info.

Gertje Roosen, e-mail: gertjeroosen(apestaartje)hotmail(punt)com

Grote schoonmaak weer geklaar

Afgelopen 13 augustus was het weer zover: onze jaarlijkse schoonmaak- en opruimdag. Helaas was de animo om te komen helpen niet erg hoog en daarbij waren er ook nog eens veel afzeggingen. Maar met de hulp van Adeleid, Cobie, Anna, Marleen, Joop, Jan, Peter, Jos, de schone was van Aty en de taart van Siep is de klus weer geklaard.

Hopelijk kan een ieder in het nu schone atelier een beetje respect opbrengen voor degenen die hier hard aan gewerkt hebben om het ook zo lang mogelijk schoon te houden.

Jos Toonen (atelier beheerder)

Aankondiging: dinsdag 17 september informatiemiddag

Op dinsdagmiddag 17 september begint om 13.30 uur een informatiemiddag verzorgd met ondersteuning van beeldinformatie. Deze is ter voorbereiding op de jaarlijkse binnenschilderdag van 6 oktober (2019). De middag wordt verzorgd door Gertje Roosen.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Jan Maas (ledenadministratie)

Nieuwe selectie van exposities in Nederlandse musea

Marij Wijnands heeft weer nieuwe tips voor museumbezoek opgegeven. Deze zijn toegevoegd op de Museum-pagina terwijl op die pagina de reeds afgelopen exposities weer zijn verwijderd.

Aankondiging: 24 september lezing over Expressionisme

Op dinsdagmiddag 24 september geeft Ingrid Gaasterland in ons atelier aan de Lievendaalseweg een lezing over Expressionisme. De lezing start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur en de toegang is gratis.

Inschrijven kan via een e-mail aan apjwijnands(apestaartje)gmail(punt)com of via het inschrijvisngsformulier in het atelier.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Marij Wijnands

Begeleidende tekst

Het expressionisme is een kunststroming die zich mag verheugen in een grote belangstelling. Nog maar kort geleden waren er twee boeiende tentoonstellingen te bezichtigen, één in Laren en één in Bergen. Het is een kunststroming stroming waarbij de kunstenaar centraal komt te staan en waarbij het begrip expressie verwordt tot zelfexpressie. Nietzsche's ideeën betreffende het Apollinische en het Dionysische liggen hieraan mede ten grondslag en zullen besproken worden. In Frankrijk zien we het expressionisme bij Fauvisten als Matisse, De Vlaminck en 'onze' Kees van Dongen. In Duitsland ontstaan twee kunstenaarsgroepen; Die Brücke, met onder andere Heckel en Kirchner en Der Blaue Reiter met naast Macke en Mark ook Wassily Kandinsky. Expressionisme komen we ook tegen in de literatuur en de muziek. En wat dit laatste betreft: Arnold Schönberg heeft hier een grote rol gespeeld, dus hij mag in dit verhaal niet ontbreken.

In een interessante lezing vertelt kunsthistorica Ingrid Gaasterland over het ontstaan en de ontwikkeling van het expressionisme. Een boeiend en vakkundig verhaal over een tijdvak waarin de beeldende kunst en de muziek (opnieuw) aan verandering onderhevig waren.

Hulp gevraagd bij grote schoonmaak v/h atelier

Het is weer tijd voor de jaarlijkse grote schoonmaak en daarom deze oproep.

Op maandag 12 & dinsdag 13 augustus zouden we graag hulp willen hebben bij de jaarlijkse schoonmaak van het atelier. Dit houdt o.a. in dat we het magazijn opruimen, de ramen lappen, de vloer verfvrij maken, wasbak, tekentafels en ezels reinigen enzovoort enzovoort.

Opgeven kan via het formulier op het prikbord in het atelier of via een e-mail of telefoontje (040-2525082) aan ondergetekende onder vermelding van naam en e-mail adres.

Bij aanmelden via e-mail graag opgeven op welke datums je komt.

Op beide dagen willen we starten om 10 uur. Tussen de middag wordt er voor broodjes en beleg gezorgd en we stoppen rond 16 uur.

Alvast hartelijk dank namens het bestuur,

Jos Toonen (atelier beheerder)

Aankondiging: Zodiac expositie op 18 en 19 mei 2019

In het weekeinde van 18 en 19 mei gaat in onze Botenzaal (Lievendaal) de Zodiac expositie plaatsvinden. De getoonde werken hebben als thema zodiac, ofwel dierenriem, en zijn van de 30 leden van onze maandagavond en woensdagmorgen groepen.

Op zaterdag 18 mei zal de tentoonstelling om 11.00, middels een officiëel openingswoord, voor geopend verklaard worden. Op beide dagen is de expositie te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Francien de Raad

Posterontwerp:

Beatrice van Dam

Verslag excursie naar Zutphen (Marc Chagall) & Doesburg (Theodoor Heynes)

Op 5 maart was het dan zover, onze geplande busreis naar het oosten van het land. We vertrokken stipt om 8.45 met 56 personen in een extra lange en ruim 3 meter hoge bus. Tijdens onze tocht bleek bij Zutphen de IJsselbrug met deze bus een obstakel te zijn, daar we niet onder de IJsselbrug door konden en we een alternatieve route moesten zoeken. Helaas was nu net vandaag ook deze omleiding voor onze bus niet toegankelijk. Er werd door Marij en de chauffeur naar een alternatief gezocht, door eerst naar Doesburg te rijden en dan later via deze kant van de IJssel naar Zutphen te rijden.

Dus eerst Marc Chagall en als bonus het glas museum van Lalique. Dit was een mooie belevenis, er mochten maar 100 personen per keer naar binnen en deze expositie liep door heel het statige pand tot aan de zolder. Beide exposities waren het bezoek echt waard en er werd door ons van genoten. Door deze omzetting van het programma hadden we ook nog ruimschoots de tijd om Doesburg te verkennen, zoals het mosterd of het streekmuseum.

Om 14.30 ging de busreis opnieuw van start, nu dus richting Zutphen. Hier werden we ontvangen met koffie en gebak en kregen we een uitleg over het ontstaan van het museum Henriette Polak waar de wisseltentoonstelling van Theodoor Heynes was ingericht en over hoe moeilijk het is om met aquarel te werken. Na deze uitleg gingen we op weg naar de eerste verdieping, waar ons de aquarellen van Theodoor Heynes wachtte. Dit waren snel en mooi opgezette werken, die hij voornamelijk in buitengebieden schilderde met laaghangende bewolking of in het havengebied rond Den Helder, en enige stillevens. Ook hier hadden we nog wat tijd over om nog even de vaste collectie van het Henriette Polak museum te bekijken. Dit moesten we echter wel in een gehaast tempo doen daar de bus om 16.30 weer vertrok en zo'n gevaarte, als het eenmaal ergens staat, een verkeersobstakel wordt.

Al met al een geslaagde ( avontuurlijke) en inspirerende dag waar we hebben genoten van wat deze kunstenaars en musea ons te bieden hebben.

Jos Toonen (tekst); foto's: Béatrice van Dam-Madiot

Vrijdagmiddaggroep een volwaardige groep

In de afgelopen bestuursvergadering is besproken dat de vrijdagmiddaggroep voortaan een volwaardige groep is binnen de vereniging. En daarom staat deze groep sinds vandaag ook vermeld op het groepenoverzicht op de 'Groepen' pagina.

Namens het bestuur en met vriendelijke groet,

Marij Wijnands

Gastexpositie atelier “Imag-ine” op 16 & 17 februari

Dit weekend vind in ons atelier een gastexpositie plaats van atelier Imag-ine. Dit is het atelier van Ine Oerlemans dat dit jaar 10 jaar bestaat. Het belooft een heel gevariëerde expositie te worden met schilderijen,tekeningen, en grafische technieken.

Waar en wanneer?

in ons atelier in de Lievendaal

op 16 februari (zaterdag): van 14.00 tot 17.00 uur; met live musiek

op 17 februari (zondag): van 11.00 tot 17.00 uur.

Wij hopen dat vele leden deze expositie zullen willen bezoeken.

Namens het bestuur,

Marij Wijnands.

Aanvullende informatie excursie 5 maart

Ter aanvulling van de informatie over onze excursie op dinsdag 5 maart naar Zutphen en Doesburg, moet ik tot mijn spijt mededelen, dat ik geen korting heb kunnen bedingen bij de musea. Voor de mensen die geen museumkaart hebben, komt er dus nog de entréeprijs bij voor Zutphen van € 7,75 en voor het Lalique Museum de entréeprijs van € 15,00.

Men kan dit bedrag ofwel eventueel overmaken aan de penningmeester tegelijk met de kosten voor de bus (voor bankgegevens zie het nieuwsartikel van 9 feb. jl), ofwel zelf aan de kassa van beide musea voldoen.

Met vriendelijke groet,

Marij Wijnands (namens Francien de Raad).

Contributie 2019

Tijdens de algemene ledenvergadering, gehouden op 5 februari 2019, is de contributie voor 2019 vastgesteld op € 175 en voor de groepen die werken zonder docent, dus de groepen van dinsdagavond, donderdagochtend en vrijdagmiddag, op € 60. Zoals u ziet is de contributie niet verhoogd.

Gelieve uw contributie te voldoen vóór 1 maart.

Conform het besluit, genomen tijdens de algemene ledenvergadering van 2007, moet de contributie in één keer worden voldaan.

Betaling kan geschieden door overmaking van het verschuldigde bedrag op rekening:

NL34 INGB 0005 2488 54

tnv Met Potlood en Penseel te Eindhoven

ovv "Contributie P en P 2019"

Met vriendelijke groeten,

Siep Schaafsma (penningmeester)

Excursie op 5 maart 2019: tijden, hoe betalen etc.

Kijkt u ook naar het nieuwsbericht van 14 februari met extra informatie, in het bijzonder over de entréekosten van de twee te bezoeken musea.

In ons nieuwsbericht van 31 januari is aangekondigd dat er op dinsdag 5 maart a.s. een excursie is. In dit nieuwsbericht geven we wat meer informatie m.b.t. tijden, betaling etc.

Tijdschema

08.45 uur - vertrek per bus van Lievendaal richting Zutphen. Bezoek tentoonstelling van Theodoor Heynen.

13.30 uur - vertrek per bus van Zutphen naar Doesburg.

14.00 uur - verwachte aankomst bij Lalique Museum.

Bezoek tentoonstelling “Edelstenen uit de Hemel” van Marc Chagall

16.30 uur - vertrek per bus richting Eindhoven.

Belangrijke zaken

Lunchpakket - aan te raden is om zelf een lunchpakket mee te nemen om in de bus te eten, aangezien het tijdschema erg strak is.

Betaling - Gaarne vóór 25 februari a.s. het bedrag van € 30 voor leden en € 35 voor introducées over te maken op rekening:

NL34 INGB 0005 2488 54

tnv Met Potlood en Penseel te Eindhoven

ovv "excursie 2019"

Dit bedrag is incl. koffie met gebak bij aankomst in het Hof van Heeckeren in Zutphen.

Museum(jaar)kaart - Vergeet niet uw museumjaarkaart (MJK) mee te nemen, aangezien de kosten zijn gebaseerd op het bezit van deze kaart. Het verzoek van de musea is om de kaarten in één keer aan te bieden i.v.m. drukte aan de kassa. Daartoe zullen de Museum Jaarkaarten in de bus worden verzameld.

Intekenen/opgave deelname - zoals genoemd in ons nieuwsbericht van 31 januari hangt er een intekenlijst in het atelier maar is inschrijven per e-mail zeker aan te raden. De e-mail dient gestuurd te worden aan het e-mail adres deraad(apestaartje)hotmail(punt)com

Namens Francien de Raad (bestuurslid activiteiten),

Marij Wijnands.

Excursie op 5 maart 2019 naar Zutphen & Doesburg

Op dinsdag 5 maart a.s. vindt onze jaarlijkse excursie plaats. Er is gekozen voor de weel voor de voorjaarsvakantie omdat verschillende begeleiders nooit op zaterdag in de gelegenheid zijn om mee te gaan.

In de ochtend bezoeken we het Hof van Heeckeren in Zutphen, waar een tentoonstelling is ingericht met het werk van Theodoor Heynes. Vervolgens reizen we af naar Doesburg waar in het Lalique museum de tentoonstelling “Edelstenen uit de Hemel”, het werk van Marc Chagall, is te bezichtigen.

Wij kunnen deze excursie aanbieden voor de prijs van € 30 (incl. koffie & gebak) voor leden en € 35 voor introducéés.

Vertrek is per bus vanaf de Lievendaal om 8.45 uur exact. We gaan eerst naar Zutphen, omdat het museum daar eerder open is dan in Doesburg. Aan te raden is om zelf een lunchpakket mee te nemen dat eventueel in de bus genuttigd kan worden, aangezien we een strak tijdschema moeten aanhouden. Het streven is om ca. 14.00 uur in Doesburg te arriveren zodat we ook voor Chagall ruimschoots de tijd hebben.

Een intekenlijst zal in het atelier worden opgehangen, maar inschrijven per e-mail is zeker aan te raden. De e-mail dient gestuurd te worden aan het e-mail adres deraad(apestaartje)hotmail(punt)com.

Francien de Raad (bestuurslid activiteiten)

Correctie in het jaarrooster van 2019

In het jaarrooster van 2019 bleek een fout te zitten: in het rooster klopten de dagen van de voorjaarsvakantie niet. Vanavond rond 20.40 uur is deze fout gecorrigeerd.

Had u het jaarrooster van 2019 al afgedrukt? Vergeet dan niet die te vervangen door een nieuwe afdruk. De vernieuwde versie is, zoals altijd, te vinden aan het begin van de 'Prikbord' pagina.

« Terug naar het prikbord