Archief

2017

Overzichtstentoonstelling op 16-17 december 2017

Binnenkort vind weer de jaarlijkse grote overzichtstentoonstelling plaats, dit jaar de 37e editie. De twaalf groepen van P&P zich daar met werk in olieverf, acryl, aquarel, 'mixed media', monoprint en tekenkunst.

Hiernaast ziet u de mooie 'flyer' die door Erika Merks is ontworpen. Nodig zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen uit voor deze overzichtstentoonstelling door deze flyer aan hen te mailen (of de link naar deze Web pagina), of beter nog, plaats deze op Facebook of Instagram!

We hopen weer heel veel bezoekers te mogen begroeten!!

Locatie: gemeenschapshuis Lievendaal, Lievendaalseweg 3, 5652SB Eindhoven.

Dagen: 16 en 17 december 2017

Tijden: 11.00 - 17.00 uur (op beide dagen)

Entree: gratis!

Met vriendelijke groeten namens de expositie commissie,

Lous van Romondt

Tips voor museumbezoek

Ook in 2018 zijn er weer vele exposities en musea de moeite van het bezoeken waard. Op de pagina Musea vind u informatie die voor u vergaard is. U komt ook op die pagina door in de linker marge op de knop 'Musea' te klikken.

Marij Wijnands (namens het bestuur)

Oproep inleveren materiaal voor de expositie

Voor wie het nog niet wist: je werk voor de grote overzichtstentoonstelling dient uiterlijk, maar liefst voor, donderdag 14 december te worden ingeleverd. Op 14 december kan inleveren tussen 13:30 en 16:00 uur en tussen 19:00 en 20:00 uur want dan zullen er mensen van de expositie commissie zijn om het werk op te hangen.

Het liefst zien we dat je je werk al voor 14 december plaatst in het vak van je groep in de ruimte achterin.

Bij het inleveren moet je werk op de achterkant voorzien zijn van een ophangsysteem en een papiertje waarop duidelijk zijn te lezen je naam, dagdeel dat je bij P&P zit, gebruikte techniek (b.v. "acryl op doek") en de afmeting (b.v. 60x40 cm).

Siep de Vries (namens de expositie commissie)

Dringende oproep: voor Kemzeke Foundation opgeven vóór 15 september!

Zoals op 31 mei gemeld zal er op zaterdag 30 september a.s. de bus excursie plaatsvinden naar de Verbeke Foundation in Kemzeke (België). Dit echter alleen bij voldoende deelname (minimaal 40 personen).

Kosten: €37,50 voor leden, €42,50 voor introducé's.

De intekenlijst hangt op het atelier maar bij voorkeur per mail aanmelden bij Marij Wijnands.

I.v.m. de optie bij de busonderneming is de uiterste datum voor inschrijving 15 september a.s. Het is dus van belang om snel in te schrijven. Wanneer er voldoende deelnemers zijn krijgen jullie na 15 September het verzoek om de kosten van deze excursie te voldoen op het gironummer van onze vereniging.

Programma:

09:00 - vertrek vanaf de Lievendaal rechstreeks naar Kemzeke, zonder koffiepauze onderweg, omdat de reistijd ca. 1 uur bedraagt en er dus nog voldoende tijd over is om in Kemzeke op eigen kosten koffie te drinken.

12.00 - start rondleiding

ca. 16.15 - vertrek met bus terug naar Eindhoven (Lievendaal).

Namens het Bestuur, Marij Wijnands

Buitenschilderdag ging helaas niet door

Op 31 mei kondigden we aan dat er op zaterdag 9 september een buitenschilderdag van onze vereniging zou zijn bij het Wasven (Celebeslaan, Eindhoven). Het weer werkte echter niet mee. Er waren om 10 uur slechts 5 mensen aanwezig. Zeer teleurstellend. Na de kopje koffie of thee met gebak werd besloten om de buitenschilderdag verder af te gelasten. Wel werd, om warm te worden, nog een stevige wandeling door het prachtige gebied gemaakt. Daarna gingen we weer huiswaarts.

Aty Diemer-Hagenouw (namens het bestuur)

Excursie naar Kemzeke Foundation afgelast

Na een eerste aankondiging op 31 mei en een dringende laatste oproep op 4 september bleek er op de uiterste datum van 15 september te weinig interesse voor deze excursie te zijn. Er kwamen wel enkele reacties binnen, waarvoor hartelijk dank. Maar waarschijnlijk is een excursie in september te snel na de vakantie. Daarom zullen we volgend jaar gaan kijken of we een excursie kunnen organiseren in april of mei, gekoppeld aan een lezing.

Aty Diemer-Hagenouw (namens het bestuur)

Vrijwilliger gevonden voor legen afvalbakken

In zijn oproep van 11 april vroeg Jos Toonen (beheerder atelier) of er iemand was die 1x per week de afvalzakken wil ledigen en vervangen. Francien de Raad, begeleidster van de maandagavondgroep, heeft zich hiervoor gemeld. Waarvoor dank Francien!

Jos Toonen (atelier beheerder)

Cursiste Anja Namink schildert jeugdig begeleidster

Tijdens de afgelopen zomervakantie heeft Anja Namink, cursiste bij de maandagavond groep, haar begeleidster Francien de Raad geschilderd. Maar dan wel een 2-jarige Francien. Hiernaast het resultaat (als u er op klikt ziet u de foto in origineel, groter, formaat).

Francien de Raad (begeleidster)

Edith van Oostenrijk (begeleidster dinsdagmorgengroep) opgenomen

Edith van Oostenrijk, de begeleidster van de dinsdagmorgengroep, is ten gevolge van een ongeluk opgenomen in Dommelhoef. Wij wensen haar veel sterkte met het revalidatieproces en hopen haar na de zomervakantie weer te kunnen begroeten.

Marij Wijnands (namens het bestuur)

Werk van twee maandagavond leden te zien bij Civo Design

Sinds kort zijn in de etalage van Civo Design (Emmasingel 2, Eindhoven) een paar werken te zien van Nicole Leijtens en Ingrid van Mil, beide lid van de maandagavond groep van onze vereniging. Hieronder ziet u een impressie van de etalage en twee van hun werken. Maar natuurlijk is het 't leukst als u persoonlijk even langs gaat om de werken van dichtbij te bewonderen.

Urgente oproep om hulp bij grote schoonmaak van ons lokaal!

In verband met de aanpassing van de lichtbalken in het atelier is het helaas niet mogelijk geweest om op 21 juni de grote schoonmaak te houden. Inmiddels is het een grote stofbende zoals men zich wel kan voorstellen. De Lievendaal heeft wel aangeboden om de vloer goed onder handen te nemen, maar dat heeft alleen zin als alles verder stofvrij is.

We zoeken dus mensen die met een stofzuiger op maandag 10 juli aan de slag willen gaan om het stof te bestrijden. Als we die dag niet klaar komen, dan hebben we nog een paar dagen in die week om het af te maken. Verder moeten dan de ezels en tekentafels naar de bijruimte zodat het zin heeft om de vloer een grote beurt te geven. Op vrijdag 15 juli gaat de Lievendaal voor 6 weken dicht en pas weer open als het atelier ook weer begint.

Aangezien Jos Toonen in juli 2x een staaroperatie moet ondergaan is hij niet in staat om e.e.a. te organiseren. Met deze noodoproep hoopt het bestuur alsnog voldoende mensen bij elkaar te krijgen om deze klus vóór 15 juli te klaren.

Graag opgeven bij Jos Toonen (e-mail of tel. 040-2525082) of u in de gelegenheid bent om in die week hand- en spandiensten te leveren. Bij voorbaat dank.

Namens het bestuur, dat nu een beetje met de handen in het haar zit,

Marij Wijnands.

Impressie eerste bijeenkomsten vrijdagmiddag portretgroep

Zoals jullie misschien weten, is er op vrijdagmiddag een groep liefhebbers gestart met een portretgroep. Hieronder wat foto's van de eerste bijeenkomsten. Dit is een groep die zonder begeleiding werkt, maar Dré van Geffen is de aanspreekfiguur voor deze aktiviteit. Mochten er nog enthousiastelingen zijn die hieraan willen deelnemen dan kunnen zij met Dré contact opnemen of er nog plaats is. Deelname is 1 maal per 14 dagen op vrijdagmiddag en is gratis op de kosten van het model na.

Het Bestuur

Activiteit: jaarlijkse overzichtstentoonstelling op 16 & 17 december 2017

Mede om de begeleiders in de Kerstvakantie meer rust te geven is de jaarlijkse overzichtstentoonstelling gepland op 16&17 december 2017 (dit is week 50). Deze vindt wederom plaats in de Lievendaal. Op vrijdag 15 december is de opbouw.

Nadere mededelingen volgen na de zomervakantie maar noteer deze dagen alvast in uw agenda!

Erika Merks (namens de tentoonstellingscommissie)

Activiteit: Verbeke Foundation (nabij Antwerpen, België) op 30 september 2017

Zoals aangekondigd op 24 april jl vindt op zaterdag 30 september 2017 een excursie plaats naar de Verbeke Foundation in Kemzeke bij Antwerpen. Het vertrek zal om 9.00 uur zijn bij de Lievendaal. Met een koffiestop in Oud-Turnhout hopen we dan rond 12.00 uur in Kemzeke te zijn waar de rondleiding start. Er zijn tentoonstellingsruimten, maar ook buiten is er van alles te zien. Op het terrein is er gelegenheid om te lunchen. Rond 16.15 uur vertrekken we weer naar Eindhoven.

Prijs voor deze dag is voor leden €37,50 (incl. koffie met gebak, entrée Verbeke Foundation en rondleiding). Voor introducées is de prijs €42,50.

Opgeven graag per e-mail, dit i.v.m. de vakantietijd, bij Marij Wijnands.

E-mail adres: apjwijnands(apestaartje)gmail(punt)com. Graag naam en toenaam van de introducé(es) erbij vermelden.

Erika Merks (namens het bestuur)

Activiteit: buitenschilderdag op 9 september 2017 (Wasven)

Op zaterdag 9 september 2017 vindt weer de buitenschilderdag van onze vereniging plaats bij het Wasven, Celebeslaan in Eindhoven. De bijeenkomst start om 10.00 uur met koffie en gebak, waarna iedereen een plekje kan zoeken. Er zijn genoeg interessante plaatsen op het terrein, waaronder de kas, een moestuin met “vergeten groenten”, rond de vijver, allerlei interessante doorkijkjes op de verschillende paden, het bakhuisje etc.

Lunchen kan in het restaurant of op het terras voor eigen rekening.

Om half vier sluiten we de dag af met een drankje en bekijken we elkaars werk. Vorige jaar was dit heel verrassend.

Noteer deze datum vast in uw agenda. Introducées zijn van harte welkom.

Aty Diemer-Hagenouw (namens het bestuur)

Vooraankondiging excursie 30 sept.: Verbeke Foundation (België)

Het plan is om op zaterdag 30 september 2017 het Verbeke Foundation in Kemzeke (België) te bezoeken. Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m2 overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke zijn omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Eén van de gebouwen is ingericht om de uitzonderlijke verzameling collages en assemblages tentoon te stellen. Kijk op www.verbekefoundation.com. Nadere informatie over kosten, vertrek etc. volgt nog.

Erika Merks

Vrijwilliger gezocht om 1x per week afvalzakken te ledigen

Arie van de Hoef van de woensdagmiddaggroep heeft aangegeven dat hij wegens gezondheidsproblemen de afvalzakken niet meer ledigt en vervangt. Daarom zoeken we iemand binnen de vereniging die dit 1x per week op zich wil nemen; dit vraagt tijdens een lesdag slechts circa 10 minuten. Wie wil dit van Arie overnemen?

Jos Toonen (atelier beheerder)

Dag van de grote schoonmaak verplaatst naar 21 juni

Door gewijzigde tijden van een paar lessen is de dag van de 'grote schoonmaak' verplaatst naar woensdag 21 juni. In een eerder bericht (zie het bericht van 30 maart) meldden we 12 juni maar dit is dus veranderd in 21 juni.

Jos Toonen (atelier beheerder)

Overzichtstentoonstelling & nieuwe begeleiding woensdagochtendgroep

Wij van plan zijn om de jaarlijkse overzichtstentoonstelling dit jaar te laten plaatsvinden in week 50. Dit is de week voor de Kerstvakantie. Hopelijk zal dit resulteren in meer rust voor de begeleiders in die vakantie.

Peter van Wageningen heeft afscheid genomen als begeleider van de woensdagochtendgroep. Francien de Raad, reeds begeleidster van de maandagavondgroep, heeft de begeleiding van Peter overgenomen. Francien begeleidt daarmee dus twee groepen.

Marij Wijnands, namens het bestuur.

Overlijden Wil Prenger (maandagmorgengroep)

Afgelopen 26 maart is Wil Prenger-van der Lelij, lid van de maandagmorgengroep, overleden in de leeftijd van 84 jaar. Op 31 maart vond de afscheidsdienst plaats in crematorium de Rijtackers aan de Anthony Fokkerweg in Eindhoven.

Marij Wijnands, namens het bestuur.

[Toevoeging door de webmaster: het overlijdensbericht is o.a. te lezen op deze pagina van Mensenlinq.nl].

Terugblik expositie vrijdagochtendgroep in de Lievendaal (1-3 maart 2017)

Van woensdag 1 tot en met vrjdag 3 maart 2017 exposeerden de leden van de vrijdagochtendgroep onder begeleiding van José Jansen in hun atelier in het buurthuis de Lievendaal in Strijp. Zo'n groepsexpositie vindt maar om de paar jaar plaats.

De leden van de groep:

 • Ellen Engelbert-Eggerdink
 • Leo de Folter
 • Hanny Ghijsens-van Swan
 • Betsie Hendriksen
 • Maja Hüskens
 • Ans van Kempen
 • Jos Mangnus
 • Riet de Mooij-Asselman
 • Han Pulles
 • Ellen Snijders
 • Inge van Steen
 • Annemiek van Thiel
 • Sonja Treffers
 • Mitch Wasiela
 • Marie-Louise Wenselaar
 • Marianne van Gestel
 • Marleen Krijgsman-van Meurs

Het thema was vrij, ieder kon zijn of haar beste schilderijen naar voren brengen onder kritische en vakkundige begeleiding van José Jansen. Bijkomend thema was het schilderen van een zelfportret. De opdracht was: twee schilderijen en één zelfportret.

Eindelijk was het zover. Woensdagmiddag werd de expositie opgezet. De schotten waar de schilderijen nog op moesten werden zorgvuldig ingedeeld. De schilderijen werden gehangen en weer verplaatst tot alles volgens het deskundig oog op de juiste plek hing. Dit gold ook voor de portretten, die mochten zeker niet zomaar in verschillende richtingen kijken. Alles moest volgens een structuur.

Om 19.00 uur werd de expositie geopend door José en werden de grote lijnen aangegeven van de expositie. Onder het genot van een drankje en wat lekkers werden onderling veel gedachten uitgewisseld, wat een succes. Veel bleven nog wat napraten.

De expositie nam de toeschouwers mee in de verschillende stijlen, thema's en gebruikte mediums. Stillevens in olieverf, vakantie indrukken in acryl, landschappen in aquarel, (gekleurde) potloodschetsen.

Zelfportretteren was een andere zaak. Ieder gerespecteerd kunstenaar maakte tijdens zijn loopbaan diverse zelfportretten uit interesse of indien de creativiteit even op een laag pitje stond. Voor ons was het even wat anders; ongeveer de helft van de groep had nog nooit een zelfportret gemaakt. Maar onder begeleiding van José was dat aardig gelukt. Ieder was wel tevreden over zijn/haar prestatie.

Ondanks het tijdstip, juist na carnaval, en de late verspreiding van de uitnodigingen was er ruime belangstelling tijdens de openingsreceptie op woensdag 1 maart en de dagen daarna.

De reacties van de bezoekers waren lovend. Om een indruk te geven heb ik een compilatie van een aantal opmerkingen hieronder vermeld: “Prachtige portretten”, werd verrassend vaak aangehaald. En verder: “Veel diversiteit en variatie in stijlen”, “Bijzondere werken”, “Hoog niveau”, “Veel talent aanwezig”, “Verrassende expositie”, “Prachtige kunstwerken”, “Mooie en goed verzorgde tentoonstelling”, “Heel verrassend” en “Op naar de volgende tentoonstelling”.

Terugkijkend was het een geslaagde 3-daagse en kunnen we trots zijn op het vele mooie werk dat we aan de belangstellenden hebben getoond, zoals naaste vrienden, buren, familie, e.d. Veel dank is verschuldigd aan allen die een bijdrage hebben geleverd om de expositie tot een succes te brengen!

Mitch Wasiela

[2 April 2017] De heer Han Pulles heeft 30 foto's van de openingsdag van de zelfportretten expositie beschikbaar gesteld. Nu pas echter heeft de webmaster (Jurgen Rusch) deze foto's op deze pagina kunnen plaatsen.

Mededelingen over ons atelier

Wist u dat:

 • De verwarming in ons atelier nu eindelijk (per lokaal) geregeld kan worden,
 • de afzuiging nu voortaan constant aan blijft,
 • dat er een test uitgevoerd wordt met de verlichting: de huidige TL buizen worden mogelijk vervangen door LED buizen. Siep bekijkt samen met de gemeente hoeveel (lux) er nodig is in ons atelier.
 • dat er nieuwe watervaste aquarelborden (6 stuks) zijn aangeschaft en dat deze ook uitsluitend voor aquarel technieken mogen worden gebruikt en
 • dat het eind maart is en zodoende nu alle werken in de houder, welke al jaren in de droogkasten lagen, volgens afspraak worden verwijderd?

Jos Toonen (atelier beheerder)

Hulp gevraagd voor de grote schoonmaak van ons atelier op 21 juni

Wie wil er helpen met de grote schoonmaak om ons atelier weer schoon te maken voor de zomervakantie zodat we in het nieuwe seizoen met een schone lei kunnen beginnen? De schoonmaak is op maandag 1221 juni en we beginnen om 10 uur.

Opmerking: let op, de datum 12 juni is in ons nieuwsbericht van 11 april gemeld te zijn veranderd in 21 juni!

Jos Toonen (atelier beheerder)

Zelfportrettententoonstelling van vrijdagmorgen groep van José Jansen

Van woensdagavond 1 maart t/m vrijdag 3 maart stelt de vrijdagmorgengroep van onze vereniging een reeks zelfportretten tentoon die zij hebben gemaakt onder begeleiding van José Jansen.

De expositie wordt geopend op woensdag 1 maart om 19.00 uur. Op donderdag 2 maart en vrijdag 3 maart is de tentoonstelling vrij toegankelijk van 9.30-12.30 uur en van 13.30-17.00 uur. U bent van harte welkom.

Jos Toonen

Weetjes

Wisten jullie...

 • dat in de algemene ledenvergadering van afgelopen januari het verzoek is gesteld door onze penningmeester Siep Schaafsma om de functie van webmaster in zijn plaats te gaan vervullen. Hij heeft dit de laatste 14 jaar op een geweldige manier gedaan, waarvoor onze hartelijke dank! Reeds enkele dagen later meldde zich Jurgen Rusch van de maandagavondgroep. Hij heeft inmiddels de taak van webmaster overgenomen.
 • dat het initiatief van Dré Saanen om op vrijdagmiddag een portretgroep te starten voor leden van de vereniging vastere vorm heeft gekregen. Deze aktiviteit vindt plaats vanaf 10 maart 2017 om de 14 dagen. Voor de leden die hieraan willen deelnemen is deze aktiviteit qua contributie gratis. De enige kosten zullen voor het model zijn. Er is geen professionele begeleiding, maar de aanwezige deelnemers steken natuurlijk de nodige richtlijnen van elkaar op.
 • dat het bestuur open staat voor ideeën vanuit de leden voor wat betreft thema's voor lezingen, excursies, workshops enz. Het streven is om deze aktiviteiten minstens 1x per jaar te laten plaatsvinden.
 • dat de buitenschilderdag dit jaar wederom plaats zal vinden op het terrein van het Wasven en wel op zaterdag 9 september. Houdt deze datum vast vrij!
 • tenslotte dat onze jaarlijkse overzichtsexpositie tussen Kerstmis en Oudjaar een bezoekersaantal heeft geteld van ruim 300 leden. In het receptieboek was te lezen dat men wederom verrast was door het niveau van de werken en de manier van exposeren. Dank aan allen die eraan hebben meegewerkt om dit evenement weer tot een succes te maken.

Enige foto's van deze overzichtsexpositie, gemaakt door Jos Toonen, zijn hieronder te zien.

Bericht van het bestuur

Beste leden van P&P.

Tijdens de laatste ledenvergadering is door een aantal leden het voorstel gedaan om met een aantal leden op vrijdag of dinsdagmiddag te beginnen met een portret cq tekengroep. Als bestuur willen we dit initiatief van harte ondersteunen en onze medewerking verlenen. Het wordt een groep zonder begeleiding. U kunt dit vergelijken met de donderdagochtendgroep. Wel zal Dré Saanen de groep coördineren en is als zodanig ook verantwoordelijk.

Als bestuur doen we het volgende voorstel:

 • de bijeenkomsten zijn op dinsdag of vrijdagmiddag van 13.30 tot 16 uur,
 • de bijeenkomsten moeten worden aangemeld bij Jos Toonen, dit ivm beschikbaarheid van het atelier,
 • de deelnemers moeten lid zijn van Potlood en Penseel,
 • deelname is gratis en gebruik van papier en koffie geldt volgens de bekende regels en kosten van het model zijn voor rekening van de groep.

Namens het bestuur,

Siep Schaafsma

« Terug naar het prikbord